Мобільна мультидисциплінарна команда

З першого липня 2021 року в Центрі психічного здоров’я (м. Івано-Франківськ, вул. Медична, 15) розпочав роботу новий сервіс – Мобільна мультидисциплінарна Команда. Сервіс організовано відповідно до вимог Пакету Медичних гарантій «Психіатрична допомога, яка надається мобільною мультидисциплінарною командою». Метою роботи Команди є  наближення психіатричної допомоги до пацієнта, адже її працівники  мають змогу відвідати пацієнта за місцем його перебування.

     До  складу команди входят

     · Лікар-психіатр

     · Психолог

     · Медична сестра

     · Соціальний працівник (сумісно з департаментом соціальної політики).

Працівники команди визначають потребу в наданні психіатричної та/або психологічної  допомоги. Соціальний працівник допоможе пацієнту та його рідним оформити необхідні документи для  отримання пенсії, відновити втрачені документи, вирішити питання   облаштування в установи соціального захисту і т.і.

Під час перебування в сервісі впродовж 6-ти місяців з пацієнтами  проводитимуться  різноманітні тренінги,  спрямовані  на  їх ресоціалізацію. Даний формат  амбулаторної допомоги вже не один рік використовується в США, країнах Європи. Фахівці Центру впродовж  останніх 9-ти місяців опановували специфіку такого виду супроводу в рамках пілотного проекту ВООЗ. Слід зауважити що нами отримано  позитивні результати, якими задоволені як пацієнти так і фахівці Команди.

Медичні  послуги, які надаються в сервісі на безоплатній основі:

     · Проведення психіатричного огляду та визначення  виду допомоги, та потреби у фармакотерапії.

     · Складання індивідуального плану лікування і реабілітації – із залученням самого пацієнта та/або його законного представника;

     · Проведення необхідних психодіагностичних тестів в динаміці;

     · Забезпечення контролю за станом пацієнта, здійснення амбулаторних візитів до одужання або стійкої ремісії;

     · Скерування,  за потреби, на  стаціонарне лікування або на отримання паліативної допомоги.

     · Родичі та/або законні представники осіб з розладами психіки та поведінки можуть отримати необхідну психологічну підтримку  фахівців Команди, які навчать  їх технікам самодопомоги та методам психологічної підтримки;

     · Пальне для виїзду фахівців   Команди до місця знаходження пацієнта  забезпечує Центр психічного здоров’я.

Такий формат медичної допомоги. розрахований на пацієнтів після завершення гострого перебігу хвороби та лікування в стаціонарі з метою профілактики загострення процесу, що сприятиме зменшенню навантаження на стаціонарне ліжко.  При такій організації роботи  пацієнт не перебуває на стаціонарному лікуванні у закладі з надання психіатричної допомоги тривало, тільки  впродовж часу, необхідного для стабілізації стану. Після повернення пацієнта  додому  ним опікуються фахівці  Команди, що забезпечує наступність між стаціонарною та амбулаторною мережею при наданні психіатричної допомоги.      

Прийом пацієнта в Команду відбувається відповідно до направлення, виданого сімейним лікарем, з яким підписано декларацію або лікарем психіатром і за наявності усвідомленої згоди   пацієнта та/або його законного представника  

Слід наголосити, що психіатрична допомога, яку надає   Команда   не є «швидкою» психіатричною допомога, тобто   Команду не можна викликати телефонним дзвінком.

У випадку раптового погіршення психічного стану пацієнта, яке може загрожувати його здоров’ю, життю пацієнта або здоров’ю та життю оточуючих слід   звертатися в Центр екстренної медичної допомоги за номером 103.

Р.S.  Для більш детального ознайомлення з умовами поступлення та перебування в Команді, Ви можете звернутися за телефоном   +380 50 034 54 33 щоденно, окрім вихідних та святкових днів, з 09.00 по 15.00.

Залишити коментар